Moderna blefaroplastika gornjeg kapka osjetljiva je operacija

 Pedantno prijeoperativno planiranje, uključujući precizna mjerenja i bilježenje svih asimetrija u crtama lica, trebala bi biti rutina svakog kirurga kad je blefaroplastika u pitanju. Ne samo kirurg, nego i sam pacijent treba biti sasvim jasno svjestan preoperativne asimetrije i mogućnosti manjih operacija “popravljanja”. Obično ih treba odgoditi za 3 mjeseca ili više ako je moguće nakon […]

 Pedantno prijeoperativno planiranje, uključujući precizna mjerenja i bilježenje svih asimetrija u crtama lica, trebala bi biti rutina svakog kirurga kad je blefaroplastika u pitanju.

Ne samo kirurg, nego i sam pacijent treba biti sasvim jasno svjestan preoperativne asimetrije i mogućnosti manjih operacija “popravljanja”. Obično ih treba odgoditi za 3 mjeseca ili više ako je moguće nakon primarnog zahvata kako bi se izbjeglo kirurško “hvatanje repa”. Potrebno je uzeti u obzir asimetriju koja se ne ispravlja (kao što su manje razlike u visini obrva).

Najčešći rezultat kad je blefaroplastika u pitanju koji će primijetiti samo poneki pacijent je asimetrija nabora kapaka. Ako ovo potraje, donji nabor se može podići tako da se napravi veći rez koji odgovara i fiksiranje nabora na aponeurozu levatora točno iznad vrha tarzalne ploče. Teško je smanjiti nabor koji je previsok. Rizik je neuspjeh, s ponovnim naglašavanjem, udvostručenjem ili drugim ožiljcima na postojećem niskom naboru. Ako je neophodno, napravi se niži rez i mast se povuče prema naprijed između kože i levatora kako bi se spriječila ponovna adhezija ovih struktura.

Moderna blefaroplastika gornjeg kapka osjetljiva je operacija

Drugi ishod koji su primijetili pacijenti mnogi kad je blefaroplastika u pitanju je asimetrija bočnog smanjenja kapuljače. Pažljivo prijeoperativno označavanje smanjit će učestalost ovog rezultata i naravno da će mnogi manji stupnjevi asimetrije nestati s vremenom. Ako je uporan, superolateralna ekscizija kože s preoblikovanjem nabora podići će uporno prekrivenu stranu. Važno je skrojiti rez prema gore na bočnoj strani ili će kapuljača i dalje ostati.

Medijalna kantalna mreža kad je blefaroplastika u pitanju nastaje kada se rezovi nose previše medijalno. Koža zatim premošćuje superomedijalnu udubinu gornjeg kapka u ravnoj liniji. Rano prepoznavanje i agresivna masaža će eliminirati većinu slučajeva. Perzistentni slučajevi liječe se postupkom V-do-Y plastike. Medijalna kanalna mreža koju je napravio dermatolog vidljiva je nakon što je blefaroplastika gornjeg kapka učinjena.